HUNSOR -Sweden Today

HUNSOR -Sweden Today

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Sweden by Hunsor

Soros öser beröm över Sveriges krishantering

EconomyPosted by administrator Thu, January 26, 2012 12:08:36
Miljardären George Soros öser beröm över Sveriges sätt att hantera den ekonomiska krisen. Samtidigt varnar han för att Tyskland riskerar att kasta in Europa i en ond cirkel, där skuldbördan bara kommer att öka.

George Soros kommenterade eurokrisen vid en presskonferens i det pågående toppmötet i Davos. Han lyfte fram Sverige som en förebild.

– Att som i Sverige injicera kapital i bankerna och tillfälligt nationalisera dem är som jag ser det mer effektivt än att nationalisera skulderna - men inte bankerna. Jag anser att den svenska modellen har varit väldigt framgångsrik, sade Soros enligt Dagens Industri.


Däremot kritiserade han de europeiska ledarna för att välja fel spår ut ur skuldkrisen. Han är oroad över att det är Tyskland, med traumatiska minnen från hyperinflationen efter första världskriget, som har taktpinnen.

Tyskarna inser inte risken med deflation, enligt Soros. Han varnar för att den tyska linjen med tuffa sparkrav skapar en ond cirkel: löner och vinster pressas ner, vilket i sin tur leder till minskad tillväxt och lägre skatteintäkter.

– Att Tyskland har tagit på sig rollen som härförare leder till ekonomisk och politisk spänning som kan förstöra EU, sade han enligt tidningen.


Soros har en annan plan, där den europeiska centralbanken tillsammans med räddningsfonden EFSF och stabiliseringsmekanismen ESM agerar som ”lender of last resort”.

– Euroobligationer är den enda lösningen, säger George Soros. (SVD)

  • Comments(0)//sweden.hunsor.se/#post95