HUNSOR Observer

HUNSOR Observer

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Hungary by Hunsor

Vem försvarar oss från er…?

Hungary TodayPosted by administrator Mon, June 02, 2014 10:32:46

I DN:s ledare skriver Maja Hagerman att "Demokratin måste försvara sig". Det är tråkigt att ”demokratin” anser sig nödgad att göra detta i en artikel som inte går att kommentera, i en tidning som i bästa fall är mycket sparsam med replikrätt mot de den väljer att bespotta. I detta menar jag i synnerhet de ungrare i Sverige, för vilka den svenska medians ihärdiga försök att vilseleda allmänheten om Ungern står oss rakt upp i halsen. Svenska journalister har blivit den grupp som ostraffat orerar ut sina egna förutfattade meningar om andras förmodade fördomar.

Svensk media har de senaste fyra åren lärt de svenska läsarna att vi ungrare är rasistiska, antisemiter, antiziganister, vi gillar att lägga munkavle på media, och vi gillar inte grundläggande mänskliga rättigheter så värst mycket heller, eftersom vi röstar fram en sådan regering som driver denna linje. Vi är givetvis inte så civiliserade heller, eftersom vi – likt Sverige – inte har en egen kulturminister (som heter Zoltán Balogh för övrigt) och man kan tacksamt utnyttja en politiserad och jävig svensk granskningsnämnd för att validera vadhelst man vill köra ner i halsen på tittarna och lyssnarna. Och i all sin iver att dra ömsom en svart ömsom en brun skjorta på oss ungrare, så gör de sin bästa att marginalisera den opposition, som vänder sig mot frånvaro av källkritik, suggestivt partiska och spektakulära formuleringar och de politiskt emfatiska skribenter som går kring oss som katten kring het gröt. Källkritiken om Ungern är så frånvarande att floskler kan vräkas ut så att man förväntas förstå något som inte ens skrivs.

”Det som hände i Ungern”. Vad hände då? Era pratbubblor är tomma. Likaså era argument.

För inte så länge sedan har en vän frågat mig om jag hade kunnat tala med en känd DN – journalist, som ville skriva om Ungern. Min vän ansåg sig inte lika insatt, hon och hennes man läser inte fyra ungerska tidningar från höger och vänster dagligen, hon går inte efter lagtext och har inte samma vana med källgranskning. Jag gav mitt mailadress och hör och häpna, DN – journalistens intresse försvann som en avlöning. Men jag borde ha förstått. DN – journalisten i fråga har flera gånger ränt runt i Budapest. Under sina idoga försök att hitta en representativ bild om Ungern, har han begränsat sig till den för Ungern otypiska huvudstaden för att gräva fram de mest extrema provokatörerna och vildhjärnorna. Att dessa är Lars Vilks ungerska motsvarigheter och att man kan väga deras individuella hotbild utifrån deras egna kränkande uttalanden, eller handlingar förekommer givetvis inte i DN:s artiklar eller i övrig svensk press. Den andra gruppen man plockar fram är postkommunister (Ágnes Heller, marxistisk ideolog) och f.d. angivare från kommunisttiden (György Konrád). Och sedan får dessa ”källor” ge en ”representativ” bild om Ungern och ungrare.

En annan DN – ledarskribent, i dag i deporterad till att vara korrespondent, har i början av detta helvete bedyrat att hon visst var för en mera ”nyanserad nyhetsrapportering” om Ungern. Hon nyanserade detta på flera sätt, bland annat så ömmade hon för Ákos Kertész, som benämner ungrarna som ”genetiskt underdåniga, avfallskäkande svin”. Ni förstår, Ákos är en individ, som har hittat lite nya etiketter i livet att sätta ut på sig själv. För individer som Ákos Kertész duger det inte att vara ungrare längre. Nej, nu är han ju finare, kan sitta högre upp, på högre häst och därifrån spotta nedåt på oss andra. Och när vi sedan klagar på att det regnar, så pekar Ákos på sin lilla etikett; då stormar hela västpressen till hans undsättning, skall ta honom under sina vingar och skriver dramatiska epos om Ákos livsfarliga flytt, trots att han har hunnit med att kränga både lösöre och bostad på en trög fastighetsmarknad. Mera intressant när pressens betalda fobiker sedan har en sittning i Bertil Ohlininstitutet och talar till en skara för inbördes beundran, med en moderator som är så objektiv, att när jag söker upp honom i egenskap av redaktör på en svensk dagstidning, så gapar han i telefonen om att jag är inte trovärdig innan han ens får höra vilka motbevis jag har om lögnerna som yppades i Ohlinhuset.

Min personliga favorit är ändå gubben i Wien, som vältrat sig i ungrarhat. Ett tag kunde han knappt ens andas utan att säga ”ungrare” och ”fascist” i samma mening. Men jag antar att det är säkert atmosfären. I Wien får man snabbt erfara att ungrarna står längre ner i hackordningen och är mindre ”civiliserade”. Dels är det kejsardömets kolonialistattityder som går igen, men också trollet Paul Lendvais fantasifoster som österrikarna matas med via sin public servicemedia. Att kamrat Lendvai har varit angivare själv under kommunisttiden skall bara ses som en mindre anomali och skall inte alls nagga bilden om hans objektivitet i kanten.

Bara så att läsaren förstår; i svenska pressens ögon är vare sig vi, ungrare eller Ungern vatten värda. Vi är det onda imperiet om det låter bättre så. Vi är inte värda något beröm alls. Inte för att ha infört ett GMO – förbud. Jag har inte ens sett miljöpartister ta upp det som positiv exempel. Och bankskatten som infördes. Inte stod vänsterpartister i kö för att dunka oss i ryggen. Just ja, det var visst ”populistiskt”. I ett land där utländska banker lägger ut ockerräntor och har låneregler som är olagliga i deras respektive hemländer. Försök ta ett huslån i euro i Sverige och se vad som händer. Och när svensk press hade med så stort intresse följt rättegången mot två 90+ are, som var anklagade för att ha varit lägervakter och varit delaktiga i judarnas förintelse så fick vi lite hopp om att ni de facto hade moraliska fibrer. Men när fd. inrikesministern, kommunisten Béla Biszku som har hundratals ”kontrarevolutionärers” blod på sina händer dömdes för brott mot mänskligheten, då var ni tysta. Den första kommunisten som dömdes för folkmord. En världsnyhet, BBC tog upp det. Ni förblev tysta.

Fast jag förstår att ni inte hinner med allt det här. Ni är ju så upptagna med att hata oss.

Ursäkterna för att begränsa läsarnas yttrandefrihet i Sverige blir allt färre och lika frånvarande. I ett land där till och med Piratpartiet stängs ute från offentlig debatt ska man inte förvånas av att den som äger rätt till åsikt är inte du. Eller du. Det är den journalist som är duktig på att flyta med strömmen som en död fisk. Som har färdigheter i att sparka in vidöppna dörrar som kan sparka nedåt, slicka uppåt och peka så långt ifrån gamla Svedala hon/han bara kan. Med respekt för undantaget.

Sverige är landet där 95% av skoleleverna vet om Auschwitz, men 90% vet inte vad Gulag är och 20% tror att kommunism är en demokratisk statsskick. Och när Orbánkabinettet i Ungern inför en medielag som bötfäller osaklighet, partiskhet och hets mot folkgrupper (till skillnad ifrån den svenska aja baja systemet), ja då anser svensk press att ”yttrandefriheten är hotad i Ungern”. Så man får inte ljuga fritt längre. Så är det i den akademiska världen också, har ni, svenska journalister inte gått på högskola och lärt er grunderna i vetenskaplig process?!? Just ja, det har ni ju inte gjort…

Och medborgerliga rättigheter som inte är säkra i Ungern? Säger man i ett land, där man inte kan klaga hos en författningsdomstol (var finns den?) om någon kränker ens medborgerliga rättigheter. Det kan man i Ungern. Och hur svårt är det att ändra grundlagen? I Ungern med 2/3 majoritet. I Sverige behöver man vänta ett val till för att ändra grundlagen och få med sig majoriteten. Om man har tur. Och just det; om du läser en ungersk tidnings nätupplaga så kan du alltid kommentera. Men kom ihåg att Sverige är fan så mycket bättre på yttrandefrihet och grundlag än Ungern!

Slutklämmen i Maja Hagermans ledare är inte bara typisk den svenska pressens hungarofobi, den visar också dess bottenlösa hyckleri; huvudproblemet är inte SD:s extra 240000 extra röster jämfört med förra EU-valet, det är Ungern och ungrarna, trots att Jobbik har tappat 80000 röster. För inte får man ge lite beröm till ungrarna om att extremismen där de facto minskar.

Då skulle man ju rasera sin egen lögn. Och gud förbjude att det sker!

L.P.s.k (http://metrobloggen.se/vonswartz/)  • Comments(0)//observer.hunsor.se/#post204