HUNSOR Observer

HUNSOR Observer

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Hungary by Hunsor

Ungerska Fidesz får två tredjedelar i val

Hungary TodayPosted by administrator Sun, April 13, 2014 01:37:51
Det ungerska partiet Fidesz får 133 av 199 platser i parlamentet – och säkrar därmed den två tredjedelars majoritet som krävs för att partiet på egen hand ska kunna ändra i grundlagen.

Vänsteralliansen får 38 platser och det högerextrema Jobbik får 23.
Landets valmyndighet kunde slå fast det slutgiltiga resultatet i förra veckans parlamentsval efter att 99,9 procent av rösterna hade räknats på lördagskvällen. Ett officiellt resultat presenteras dock den 25 april.

Räknat i röster var valresultat ett nederlag för ungerska regeringspartiet Fidesz. 2010 fick partiet nästan 53 procent av rösterna, i helgen 45 procent. Men det gör inte så mycket, inte sett ur premiärministern Viktor Orbáns perspektiv.

En förändring av valsystemet med nya valkretsar och större inslag av majoritets­val har gjort att Orbáns partikamrater får en överväldigande majoritet av mandaten i parlamentet . Oppositionen har stretat i uppförsbacke, inte minst eftersom arbetslösheten tycks lägre än på länge. Men den leds av personer som i regeringsställning vanskötte landets ekonomi och lät korruptionen frodas, bland annat de tidigare premiärministrarna Gordon Bajnai och Ferenc Gyurcsány. Att dessa herrar inte lockade så många väljare är föga förvånande.

Viktor Orbán har framställt sig själv som en politiker bortom ideologiska strider. I sann populistisk anda har han velat sudda ut intressekonflikterna inom nationen och i stället dragit upp konfliktlinjen gentemot andra nationer, mot EU, mot IMF.

Ungern behöver syre. Medan Orbán täpper till springorna står hoppet till oppositionen som är helt splittrad. Efter ännu ett val­nederlag måste dess korruptions­anfrätta ledarskikt ut och nya, rättskaffens politiker ta vid. (TT-REUTERS, SVD)

  • Comments(0)//observer.hunsor.se/#post202