HUNSOR Observer

HUNSOR Observer

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Hungary by Hunsor

Fidesz behåller sin starka ställning i Ungern

Hungary TodayPosted by administrator Mon, April 07, 2014 01:09:28
Trots förlorade röster behåller högerpartiet Fidesz sin starka ställning i Ungern. ”Väljarna har avslutat en fyra år lång debatt”, sade partiledaren och premiärministern Viktor Orbán i ett känsloladdat tal.

Trots förlorade röster behåller högerpartiet Fidesz sin starka ställning i Ungern. ”Väljarna har avslutat en fyra år lång debatt”, sade partiledaren och premiärministern Viktor Orbán i ett känsloladdat tal.

Fidesz-anhängarna hade redan börjat fira på den stora öppna platsen vid Donau. Tv-valvakan visades på en storbildsskärm i den ljumma vårkvällen och vid 23-tiden dök Viktor Orbán upp.

Då var ännu inte alla röster räknade, men Orbán vågade ändå tala som en segrare. Och han gjorde det trots att hans parti egentligen hade tappat röster jämfört med valet 2010. Men det ungerska valsystemet är blandat, man röstar både på parti och person.
I personvalet vann Fidesz i stort sett alla de så kallade direktmandaten i de 106 valkretsarna. Det gör att Fidesz preliminärt behåller den två tredjedels majoritet som gjorde att partiet under förra mandatperioden kunde driva igenom en ny författning och stifta så kallade kardinallagar.

– Väljarna har avslutat en fyra år lång debatt, sade Orbán med hänvisning till diskussionen om partiets dominans.

Det syntes att han var tagen.

Han fortsatte:

– Fidesz har slagit Europarekord, Ungern är det mest enhetliga landet på kontinenten, sade han.

Det improviserade mötet utanför kulturhuset där valvakan hölls avslutades med att deltagarna sjöng den ungerska nationalsången.

De fem partierna i vänsteralliansen hade i det längstahoppats på att opinionsmätningarna visade fel och att ungrarna skulle våga rösta på vänstern i skydd av anonymiteten i valbåsen.

De tog miste.

– Vi hade inte ett tillräckligt attraktivt erbjudande, sade Gordon Bajnai, ledare för allianspartiet Tillsammans.

Han skyllde samtidigt på det valsystem som Fidesz hade infört på egen hand och på att de statliga medierna går i regeringspartietsledband.

– Men i maj är det Europaval och vi måste redan i morgon börja tänka efter hur vi kan erbjuda något mer attraktivt, sade Bajnai.

Ferenc Gyurcsány, tidigare premiärminister och nu ledare för allianspartiet Demokratiska koalitionen, drog en historisk parallell.

– Ungerska kvinnor skickade sina män och söner till detförsta världskriget och sedan sörjde de. Nu har de röstat på Orbán, men de kommer att inse att det var fel, sade Gyurcsány.

Det högerextrema Jobbik gick framåt för tredje valet i rad.

Partiledaren Gábor Vona var ändå inte nöjd.

– Vi går vidare och 2018 kommer vi att vinna valet, förutspådde han.(DN)

  • Comments(0)//observer.hunsor.se/#post200