HUNSOR Observer

HUNSOR Observer

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Hungary by Hunsor

Fidesz kommer inte samarbeta med extremhögern

Elections 2010Posted by administrator Tue, April 27, 2010 23:01:49
Den 16 april 2010 i sin artikel om situationen i Ungern, skrev Gabi Gleichmann om den extrema högerparti Jobbiks framsteg där han nämner att allt detta är just på grund av den finansiella krisen under 2008. Detta är en mycket förenklad bild av verkligheten.Han glömmer bort eller undviker att nämna många viktiga detaljer som kan tillbringa mycket mer klarhet för den som känner inte den ungerska verkligheten.

När socialisterna kom till makten 2002 så hade Ungern en hel del finansiella begränsningar, skattesystemet var svag och full av kryphål och den offentliga sektorn var föråldrad, för att nämna några av problemen. Istället för att använda sin politiska mandat att genomföra långsiktiga och effektiva reformer, lanserade regeringen ett paket av svaga och ej genomtänkta reformer, ena efter den andra, som alla visade sig vara kortlivade.

Politiken var genomsyrad av korruption


Under den tiden, politik, stat och näringsliv genomsyrades av korruption, mer än någonsin tidigare. Den politiska elitens välstånd ökade, medan fattigdomen slog rot i allt större delar av befolkningen. Under 8 åriga socialistiska perioden, det offentliga underskottet i statsbudgeten var bland de högsta i Europa, arbetslösheten och den utländska skulden ökade snabbt. Dessa villkor har gett grogrund för framväxten av extremhögern som Jobbik, som har störst stöd bland män under 30 i landets fattigaste delar. Partiet lockar unga väljare med sin enkla retorik om att landet behöver mer lag och ordning och mera poliser på gatorna. I sin artikel Gleichmann påstod att Ungern är mest skuldsatta landet i Europa men så är inte fallet. Europas mest skuldsatta land, som herr Gleichmann också vet är Grekland och Italien som toppar statistiken, och Ungern er på 7 plats slagen av både Tyskland och Frankrike.

Fiszesz kommer inte att samarbeta


Efter den 25 april det står klart att ingen av de partier som har valts till det ungerska parlamentet önskar samarbeta med Jobbik. Det borgerliga Fidesz, som fick 53 procent av rösterna i första omgången, ser på Jobbik som en politisk motståndare, och Jobbik anses vara i opposition till Fidesz. Socialistiska partiet och de nya ”miljö-liberala” partiet LMP vänder också Jobbik ryggen. Att den nyinrättade Miljö-partiet LMP fick så mycket som 7 procent av rösterna är inte så stor sensation heller. Det parti är full av forna SZDSZ medlemmar som var den parti som var i allians med socialistiska partiet och har försvunnit helt ur ungerska riksdagen. Många säger att LMP är en modern parti med nya idéer och nya lösningar på olika samhälls och ekonomiska problem, men det återstår att se.

Även om det är svårt för Fidesz att förbättra ekonomin snabbt, finns det inte mycket som tyder på att Fidesz, som har ett starkt mandat, kommer att samarbeta med eller lämna över makten till Jobbik. Gleichmanns påstående att Ungern är på väg att bli en fascistisk stat är därför en ganska tvivelaktig påstående.Eva Sárfi - Professor i Central-europeiska studier, Institutet för litteratur, studier området och språk europeiska, Universitetet i Oslo

  • Comments(0)//observer.hunsor.se/#post20