HUNSOR Observer

HUNSOR Observer

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Hungary by Hunsor

Medvind för regeringspartiet i ungerska valet

Hungary TodayPosted by administrator Sun, April 06, 2014 12:57:16
I dag går Ungern till ett val som av allt att döma blir en seger för sittande regeringspartiet Fidesz och dess ledare Viktor Orbán. Bortsett från att Orbáns "frihetskamp" lockar ungrarna, så gynnas Fidesz också av landets förbätrrade ekonomi och nya vallagar.

– Jag hoppas att många väljare röstar och att den regering som bildas kan börja jobba med. . . starkt stöd från folket, sade han i vallokalen enligt Reuters.

I ett tal inför över hundratusen anhängare förra helgen summerade partiledaren de senaste årens åstadkommelser.

– Vi har förvandlat ett gammalt skrälle med punkterade hjul till en racerbil, även om halva världen har attackerat oss.

Ungerns ekonomi växer, arbetslösheten sjunker och både inflation och statsskuld är låga.

Men vänsteroppositionen anklagar samtidigt Orban för ett allt mer auktoritärt styre med inskränkt mediefrihet och stärkt kontroll över rättsväsendet. Även ett omfattande kärnkraftsavtal med Ryssland har fått kritik.

– Orban har gjort en kupp mot det ungerska folket, skällde oppositionens premiärministerkandidat Attila Mesterhazy i januari och anklagade regeringen för att göra Ungern till ett "ryskt lydrike".

Opinionsmätningarna ger Fidesz runt 50 procent av rösterna, mot runt 25 procent för vänsteralliansen Kormanyvaltas (Regeringsskiftet) och knappt 20 för högerextrema Jobbik.

Så som valsystemet fungerar kan Fidesz mycket väl komma att få två tredjedelar av mandaten i parlamentet. Vallokalerna stänger klockan 19 i kväll.

– Jag vet att vi är favoriter, men matchen börjar klockan sex på morgonen och då står det noll-noll, sade fotbollstokige Orban enligt AFP vid sitt sista valmöte i går. (SVD, Sydsvenskan)

  • Comments(0)//observer.hunsor.se/#post197