HUNSOR Observer

HUNSOR Observer

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Hungary by Hunsor

Ohotad Orban i Ungerns val

Hungary TodayPosted by administrator Sun, April 06, 2014 09:45:59
Självförtroendet är på topp hos regerande konservativa Fidesz som väntas vinna klart när Ungern håller parlamentsval i dag. Premiärminister Viktor Orban hoppas på två tredjedelars majoritet och röstade tidigt på morgonen i en skola i Budapest.

Ljusning för den ungerska ekonomin

Lagom till valet sköljer en flod av positiva konjunktursiffror fram över Ungern. Arbetslösheten sjönk i februari till 8,9 procent, den lägsta nivån sedan januari 2009. Och i förra veckan uppgraderade Standard & Poor’s utsikterna för Ungerns kreditvärdighet från negativ till stabil.

– Vi ser allt mer positivt på den ungerska ekonomin, konstaterar Bank of America Merrill Lynch i en färsk konjunkturrapport och skriver upp tillväxtprognosen för 2015 till 3 procent. Ungerska centralbanken räknar nu med en BNP-ökning på 2,1 procent i år efter 1,2 procent förra året.

Viktor Orbán, Ungerns premiärminister som vann en dunderseger 2010, hävdar att han räddat landet från ekonomisk kollaps med hjälp av tuffa och okonventionella åtgärder.

Bland annat tvingade han förra året utländska banker att ta den största smällen när tiotusentals ungerska låntagare inte längre kunde betala tillbaka fastighetslån i euro eller schweizerfranc. Problemet uppstod när den ungerska forinten tappade i värde och kostnaderna för att betjäna utlandskrediterna steg.

Hårt omstritt var beslutet att förstatliga delar av det privata pensionssparande, enligt uppskattningar motsvarande en tiondel av landets BNP. Kritiker hävdar att regeringen använde pengarna till att låta budgetunderskottet och statsskulderna se bättre ut än i verkligheten.

Extremt populära är däremot regeringens sänkningar av energipriserna i hittills två etapper och en tredje sänkning på gång. Den 1 april, bara fem dagar för valet, sänktes exempelvis gaspriserna med 5,6 procent. I september går elpriserna ner med 5,7 procent.

Nya vallagarna anses gynna regeringspartiet

Parlamentsvalet i Ungern genomförs under hårt kritiserade nya vallagar och kommer därför att granskas av tusentals valobservatörer från partierna. Valet väntas leda till en flod av överklaganden.
I centrum för kritiken står en ny indelning av valkretsarna som anses gynna det styrande Fidesz. Vänsterns traditionella högborgar har enligt kritiker splittrats och tilldelas valkretsar där Viktor Orbáns nationalkonservativa Fidesz dominerar.

Samma sak gäller för valsystemets starkare betoning av majoritetsval som gynnar starka partier. I 106 enmansvalkretsar väljs den kandidat som får flest röster, så kallad enkel majoritet som gör att det inte längre behövs en andra valomgång. Bara 93 mandat fördelas enligt partiernas vallistor.

Ett nytt inslag är också att ungerska minoriteter i bland annat Ukraina, Rumänien och Serbien har fått rösträtt. Dessa väntas stödja Orbán, och till skillnad från ungrare som utvandrat kan de brevrösta. Ungerska väljare som arbetar utomlands måste däremot uppsöka konsulat eller ambassader.
I september 2012 inledde förre socialistiske premiärministern Ferenc Gyurcsány en hungerstrejk utanför parlamentet i protest mot vad han kallade ”politiska tricks och intriger”.

Viktor Orbán hävdar däremot att det nya valsystemet skapar stabilitet och förhindrar en fragmentering. Dessutom ökar slagkraften och sänks kostnaderna när antalet parlamentsledamöter sänks från 386 till 199.

Ungern – Moskvas bästa vän ?

Förbindelserna till Ryssland har seglat upp som en oväntad stridsfråga inför valet nu på söndag. Premiärminister Viktor Orbán säger nej till sanktioner mot Moskva i spåren av Krimkrisen – och bygger ut de ekonomiska förbindelserna till Ryssland.
I ett avtal med statsägda Rosatom som förhandlades fram i det fördolda och skrevs under häromdagen ska det ryska kärnkraftsbolaget bygga två nya block vid ungerska kärnkraftverket Paks, 12 mil söder om Budapest.

Ryssland står för 80 procent av den ungerska gasförsörjningen och är Ungerns största handelspartner utanför EU med en import på 2,5 miljarder euro.

För att finansiera expansionen i Paks får Ungern ett lån från Moskva på 10 miljarder euro till förmånliga räntor.
– Det är fullständigt oacceptabelt att regeringen tecknar ett avtal som binder Ungern i decennier bara dagar före valet och utan granskning, kritiserar oppositionspolitikern Bernadett Szél från valalliansen E14-PM.

Förre premiärministern Gordon Bajnai beskyllde häromdagen Viktor Orbán för att i onödan kedja fast Ungern vid ett mäktigt Ryssland. Och detta utan att en debatt i parlamentet, än mindre en offentlig upphandling.

Viktor Orbán försvarar investeringen med att den kommer att skapa nya jobb och sänka industrins och hushållens energikostnader.

EU-kommissionen har enligt Viktor Orbán inte ifrågasatt affären, trots EU:s hot om att skruva upp sanktionerna mot Moskva och isolera Ryssland ekonomiskt och politiskt.

– Ungern orienterar sig mot Moskva, mot Peking och mot arabländerna och isolerar sig allt mer i Europa, konstaterar den undersökande journalisten Pal Daniel Rényi vid veckotidningen Magyar Narancs. (Tomas Lundin svd, Aten TT:s korrespondent)

  • Comments(0)//observer.hunsor.se/#post196