HUNSOR Observer

HUNSOR Observer

free, independent information resource

www.hunsor.se/ehunsor.html » Hungary by Hunsor

Orbáns frihetskamp lockar de ungerska väljarna

Hungary TodayPosted by administrator Sun, April 06, 2014 09:32:13
Hatad och älskad. Ungerns omstridde regeringschef Viktor Orbán för en "frihetskamp" mot Bryssel, mot bankerna, mot de multinationella bolagen och mot socialisterna - och går mot en dunderseger i helgens parlamentsval.

Väggarna är kritvita och trädgårdsstaketet nymålat. Viktor Orbáns hus i hemorten Felcsút, fem mil väster om Budapest, är välskött men anspråkslöst.
Det ligger bara ett stenkast från Felcsúts nya fotbollsstadium värd omräknat 160 miljoner kronor, ett gigantiskt skrytbygge som påminner om ett rymdskepp som av ett misstag landat i det sömniga lilla samhället med bara 1800 invånare.
Alldeles intill ligger den så kallade fotbollsakademin där lovande unga spelare från hela landet tränas för att nå den europeiska fotbollseliten och sprida glans över Ungern.
– Utan Orbán hade vi aldrig fått den här investeringen. Han är fotbollsfantast och spelar själv fotboll. Detta är hans projekt, säger 21-åriga Sandra Nagy som sitter i vårsolen utanför ett litet café och njuter av årets första glass.

Bela Kovacs som är it-tekniker håller med: ”Samhället växer tack vare Orbán. Han är bra för Felcsút och han är bra för Ungern som nu åter är starkt. Klart att vi röstar på honom”

Välkommen till Orbáns Ungern


Sitt land håller han i ett järngrepp. I parlamentet i Budapest kan han luta sig mot två tredjedelars majoritet efter 2010 års triumf i valet som formligen krossade vänster. Han har skapat nya lagar, ändrat konstitutionen och tuktat medierna.
– Allt för att cementera sin maktposition, hävdar Pal Daniel Rényi, prisbelönt undersökande journalist vid veckotidningen Magyar Narancs.

Felcsút, säger han, är i själva verket som ett Ungerns mikrokosmos.

– Där har Orbáns kompisar tjänat stora pengar. Borgmästaren Lorinc Meszaros har sålt mark som han tidigt la beslag på och har i dag ett byggbolag som på löpande band tar hem stora order i hela landet.

På samma sätt har partivänner och stödtrupper i hela Ungern, enligt kritiker, kunnat lita på att premiärministern öppnar genvägar till lönsamma investeringar, offentlig upphandling och EU-medel.

Kritiken mot Orbán är inte unik. Vänstern som styrde mellan 2002 och 2010 beskylldes för att ha skapat ett korrupt system med ett nätverk av makthavare från kommunismen som inte bara plundrade landet utan också ruinerade ekonomin.

– Vi körde landet i botten. Och vi ljög från morgon till kväll, sa 2006 dåvarande premiärministern Ferenc Gyurcsány i ett i hemlighet inspelat tal till partimedlemmar som chockade nationen och beredde vägen för maktskiftet 2010.

Viktor Orbán avvisar alla beskyllningar som en nidkampanj. Precis som han avfärdar reprimanderna från Bryssel som ett försök att kuva Ungern.

– Vi ungrare är frihetskämpar. Vi kämpar för frihet från Bryssel och frihet från de multinationella bolagen, ropade han på ett massmöte i helgen med nästan en halv miljon jublande sympatisörer som marscherade genom Budapest och skanderade ”Viktor, Viktor!”

I demonstrationståget marscherar Eva Momori, i händerna en skylt där det står ”Believe in Mr. Orbán! Believe in his Government. Godspeed Hungary!”

– Ni i väst förstår inte Ungern, säger hon. Ni begriper inte vad Orbán har gjort för vårt land. Sluta att attackera honom!

I opinionsmätningarna ligger Viktor Orbáns Fidesz tillsammans med det kristdemokratiska stödpartiet KDNP på 33-39 procent och har stora chanser att få en egen majoritet.

– Många av väljarna som i dag uppger att de är obeslutsamma kommer troligen att rösta på Orbán, förutsäger Peter Kreko, chef för tankesmedjan Political Capital i Budapest.

Han räknar med att Fidesz kommer att få en bra bit över 50 procent av rösterna. Räknat i mandat kan det räcka till en två tredjedelars majoritet.

I annat fall, tror han, satsar Orbán på en informell allians med det radikala nationalistpartiet Jobbik som har tonat ner sitt utlänningsfientliga och antisemitiska budskap – men fortfarande är så radikalt att varken Marine Le Pens Front National eller Geert Wilders Frihetsparti vill ha med det att göra.
(Tomas Lundin, tomas.lundin@svd.se)

  • Comments(0)//observer.hunsor.se/#post195